เปิดเมนูหลัก

รายพระนามผู้ปกครองโมนาโก

บทความรายชื่อวิกิมีเดีย

ลอร์ดแห่งโมนาโกแก้ไข

พระนาม รูป เริ่มรัชกาล สิ้นสุดรัชกาล Notes
ลอร์ดฟรังซัวส์ กริมัลดี 100px January 8, 12971 Though François seized the Rock, he was never ruler of Monaco.
ลอร์ดเรนิเยร์ที่ 1   January 8, 1297 April 10, 1301 François's cousin1
ภายใต้ เจนัว ในช่วงปี 10 เมษายน 1301 to 12 กันยายน 1331
Lords of Monaco (ฝรั่งเศส: Seigneurs de Monaco)
ชาร์ลส์ที่ 1   September 12, 1331 August 15, 1357 Joint rulers from June 29, 1352 to August 15, 1357
อันโตนิโอ   June 29, 1352
เรนิเยร์ที่ 2  
กาเบรียล  
Under Genoese control from August 15, 1357 to January 1395
หลุยส์ที่ 1   January 1395 December 19, 1395 First of two reigns2; jointly with Jean I
จอห์นที่ 1   First of three reigns3; jointly with Louis
Under Genoese control from December 19, 1395 to May 11, 1397
หลุยส์ที่ 1   May 11, 1397 November 5, 1402 ครองราชย์ครั้งที่ 2
Under Genoese control from November 5, 1402 to June 5, 1419
อัมโบรส แห่ง เมนทัน   June 5, 1419 1427 ปกครองร่วมกับ อันโทนีและ จอห์นที่ 1
อันโทนี of โรควีบัน   Jointly with Ambroise and Jean I
จอห์นที่ 1   October 3, 1436 Second of three reigns3; ปกครองร่วม กับ อัมโบรส และ อันโตนี
Occupied by the Duchy of Milan under the governorship of Biagio Assereto from October 3, 1436 to November 1436
จอห์นที่ 1   November 1436 May 8, 1454 ครองราชย์ครั้งที่ 3
คาตาลัน   May 8, 1454 July 1457  
เคลาดีน   July 1457 March 16, 1458  
แลมเบอร์โต   March 16, 1458 March 1494  
จอห์นที่ 2   March 1494 October 11, 1505 Murdered by his brother, Lucien
ลูเซียน   October 11, 1505 August 22, 1523 Assassinated by his nephew, Bartholomew Doria of Dolceacqua
โฮโนเรที่ 1   August 22, 1523 October 7, 1581  
ชาร์ลส์ที่ 2   October 7, 1581 May 17, 1589  
เฮอร์คิวลี   May 17, 1589 November 29, 1604 Murdered
โฮโนเรที่ 2   November 29, 1604 January 10, 1662 Though he started his rule as Lord of Monaco, Honoré II later became the first Prince of Monaco4.

เจ้าชายแห่งโมนาโกแก้ไข

พระนาม รูป เริ่มรัชกาล สิ้นสุดรัชกาล Notes
เจ้าชายแห่งโมนาโก (ฝรั่งเศส: Princes de Monaco)
โฮโนเรที่ 2   November 29, 1604 January 10, 1662 Though he started his rule as the last Lord of Monaco, Honoré II later became Prince of Monaco4. His independent sovereignty was first recognized by Spain in 1633 and by France in 1641.[1]
หลุยส์ที่ 1   January 10, 1662 January 2, 1701 Louis I is not to be confused with Louis, an earlier Lord of Monaco2.
อันโตนิโอที่ 1   January 2, 1701 February 20, 1731  
ลุยเซ ฮิปโปลลีท   February 26, 1731 December 29, 1731  
เคาท์ ชากสื โกยอน เด มาติกอน แห่ง ทอริจนี   February 20, 1731 December 29, 1731 Regent for Louise Hippolyte until her death
ชากส์ที่ 1 December 29, 1731 November 7, 1733 Left the country on May 20, 1732. Abdicated
โฮโนเรที่ 3   November 7, 1733 January 19, 1793  
Annexed by France on February 24, 1793; under French occupation until May 17, 1814
โฮโนเรที่ 4   May 30, 1814 February 16, 1819  
โฮโนเร กริมัลดี   March 3, 1815 February 16, 1819 Regent for his father Honoré IV in his old age; became Honoré V upon his father's death
โฮโนเรที่ 5 February 16, 1819 October 2, 1841  
ฟลอเรสตันที่ 1   October 2, 1841 June 20, 1856  
ชาร์ลส์ที่ 3   June 20, 1856 September 10, 1889  
อัลแบร์ที่1   September 10, 1889 June 26, 1922  
หลุยส์ที่ 2   June 26, 1922 May 9, 1949  
เรนิเยร์ที่ 3   May 9, 1949 April 6, 2005  
เจ้าชายอัลเบิร์ต, มาร์ควิสแห่งโบกซ์   March 31, 2005 April 6, 2005 The Crown Council of Monaco named Albert Regent for his father Rainier III while incapacitated; became Albert II upon his father's death
อัลแบร์ที่ 2 April 6, 2005 Present  

อ้างอิงแก้ไข

ดูเพิ่มแก้ไข